Zazimování mlýna 2016

Jestli snad myslíte, že zazimování je nějaká stará tradice, tak Vás musím zklamat. Vlastně jsme si ji vymysleli teprve nedávno. Bylo to původně setkání širší rodiny ještě před zimou a mimo jiné se uklízelo; třeba hlízy jiřin do sklepa. Jiřiny zimu moc nesnáší, ale koncem léta kvetou nádherně:

Podzim 2014

Pokud se ovšem zajímáte o tradici, tak vězte, že mlýny bývaly odedávna významným společenským centrem kraje; snažíme se u nás zachovávat možnost přátelského setkání a pobesedování. Letos jsme zvali zejména děti. A přišly:

Pozvání dětí

Teda ne, že by se zrovna nezadržitelně hrnuly, ale pro radost našeho mlýna to stačilo a jim se u nás snad docela líbilo. Nejmladší Radeček ovšem nepřišel, toho maminka musela přivézt. A tety byly rády:

Radeček

S dětmi přišli i rodiče, prarodiče, či tety a strýcové; všichni dospěláci vypadali zaujatě:

Beseda

Prohlíželi si kroniku, nebo jen tak přátelsky besedovali:

Beseda

Na předchozí fotce je Jarek s Karlem, na další s naším panem starostou:

Beseda

Jestli Vás právě napadá, že jsme zvali na zelňačku a zatím o ní není skromně ani zmínka, tak nemáte tak úplně pravdu: nejdůležitější je kuchař a ten je na předchozích dvou fotkách zachycen - vynikající mistr, který nám tu lahodnou pochoutku připravil je přece Jarek. Polévka opravdu moc chutnala - škoda, že současná audiovizuální technika dokáže věrně zprostředkovat jen obraz a zvuk; vůně, chuť, nálada - to vše si zatím musíme stále jen domýšlet. Tak aspoň fotka z míst, kde se to kulinářské potěšení vařilo i jedlo. Na následujícím obrázku je v naší kuchyni Zdeněk, jeden z nejvěrnějších a současně svým trvalým bydlištěm nejvzdálenějších přátel našeho mlýna:

Zdeněk přijel až od Vyškova

A co vzbudilo pozornost našich sousedek na následující fotce?

na co asi koukají

Je to perníková chaloupka. Neskutečně krásná, jako z pohádky:

perníková chaloupka

Snad nejvíc jsme ovšem obdivovali vánoční ozdobu, kterou připravil s drobnou pomocí své maminky Matýsek:

Matyáš

Jestli se Vám sousedské odpoledne líbilo, ať už ve skutečnosti, nebo jenom na těch našich pár fotkách, přijďte určitě příští rok. DáliPánBůh a budeme zdraví, rádi se s Vámi setkáme.

TĚŠÍ SE NA VÁS ŽANDOVSKÝ MLÝN


Zdenka ze mlýna
Skalička, prosinec 2016